Een studie kiezen, een levensbelangrijke keuze.. toch?! Even diep ademhalen, je keuze is minder levensbelangrijk dan wat je nu wellicht denkt. Het is begrijpelijk dat je misschien wat overweldigd bent met het idee dat je nu voor ‘de rest van je leven’ iets kiest terwijl je nog jong bent. Sommige mensen weten al vanaf kinds af aan wat ze willen worden, terwijl anderen daar nog achter moeten komen tijdens hun studieperiode. En als je je droombaan of -studie al voor je ziet, kijk je dan ook naar baanperspectieven?

 

Toekomstig baanperspectief positief?

In sommige branches is het baanperspectief niet grandioos, terwijl in andere branches de vacatures voor het oprapen liggen. Beroepen als sociaal-cultureel werkers, werknemers bij de kinderopvang of administratief medewerker hebben over het algemeen een slecht toekomstbeeld. Daarentegen is de kans op een baan in hoger en wetenschappelijk onderwijs in de techniek en ICT heel groot. De vraag naar mensen in de ICT en IT wereld is groot en het aantal data vacatures neemt toe. Programmeurs, docenten natuur- en wiskunde, calculators en monteurs zijn bijvoorbeeld beroepen waarbij de vacatures in overvloed aanwezig zijn.

Dus, voordat je je studie kiest, het is een idee om na te denken over je baanperspectief bij het kiezen van een studie. Als je nu een studie kiest waar weinig werkt in te vinden is zul je niet snel aan de slag kunnen en je moeten omscholen bijvoorbeeld. Maar als je bijvoorbeeld ook geïnteresseerd bent in een baan met een positief toekomstperspectief kan dit misschien je studiekeuze beïnvloeden.