Iedereen verwerkt informatie op een eigen manier. Iedereen is bij de geboorte een beelddenker maar ontwikkelen daarna zich vaak tot woorddenker. Woorddenkers, mensen die informatie verwerkt met vooral woorden, komen het vaakst voor. Maar er zijn ook mensen die blijven beelddenken en op een andere manier informatie verwerken. Deze mensen denken vooral in beelden in plaats van woorden en zijn visueel sterk. Overigens is het heel vaak dat mensen meer combinatie hebben van beiden, maar dat het beeld- of woorddenken dominanter is.
Beelddenker
Veel beelddenkers hebben een achterstand op de basis- en middelbare school, dit omdat het onderwijs vooral op woorddenkers is gericht. Woorddenkers halen vaak makkelijker hogere cijfers op school waardoor zij als ‘slimmer’ worden gezien. Dit is absoluut niet per definitie waar, een beelddenker heeft meer tijd en moeite nodig om dezelfde informatie te kunnen verwerken. Beelddenken is een snelle manier van informatie verwerken en denken. Er is geen sprake van goed of fout, het is alleen een andere manier. Mensen met dyslexie zijn beelddenkers, maar niet iedere beelddenker heeft per definitie dyslexie. Het komt vaak voor dat hoogbegaafde kinderen die beelddenkers zijn onderpresteren op school, het bepalen van goede cijfers zegt in dit geval niets over de intelligentie.
Studeren en beelddenken
Voor beelddenken is het onderwijs uitdagender, denk ook aan studeren bijvoorbeeld. Ook op het mbo, hbo of de universiteit is het onderwijs vooral op woorddenkers gericht. Voor de beelddenker ligt hier dus een uitdaging; hoe ga jij je studie goed behalen? Er is tegenwoordig meer erkenning voor mensen die beelddenken en er zijn ook hulpmiddelen voor ontwikkeld. Er bestaan cursussen, hulpmiddelen en vraag wat je school eventueel zou kunnen doen. Het is belangrijk dat je als beelddenker voor jezelf uitvindt hoe jij het beste informatie kan onthouden en deze manier gebruikt tijdens je studie.