“Dan neem je toch gewoon een bijbaantje?” Een zin die makkelijk over iemands lippen rolt, maar meer voeten in de aarde heeft dan je denkt. Een bijbaan wordt vaak gezien als iets waarbij de inhoud amper van belang is. Het enige doel daarvan moet vaak zijn: extra geld verdienen. Om zo je kamer te kunnen betalen, leuke dingen kunnen doen naast school, of je studie te financieren. Toch is het te makkelijk om zo te denken, want een bijbaantje kan wel twee dagen van je week in beslag nemen.

Het leven wordt een stuk minder leuk als je die dagen als je zorgvuldig stickers moet plakken op producten, terwijl je geen vaste hand hebt. Op die manier komt er wel geld in het laatje, maar raakt jouw bureauplank met levensgeluk steeds leger. Daarom is het belangrijk om zelfs bij dit soort werk goed na te denken wat bij jou past. Voel het niet als druk, maar zie het als een voorbereiding waar je later de vruchten van plukt. Schrijf bijvoorbeeld op welke hobby’s je hebt en denk na over jouw kwaliteiten en vraag vrienden en/of familie om er een paar op te schrijven.

Zoek aan de hand daarvan pas naar vacatures. Het is natuurlijk makkelijk om alles op uurloon te filteren en de bovenste een mailtje te sturen met jouw CV. Een tip daarbij, mocht je dat alsnog doen: vacatures die pronken met een hoog salaris, zijn meestal niet de leukste baantjes, of werken met een bonussysteem waar geen enkele werknemer voordeel uit zal halen. Het meeste plezier levert het onder de streep niet op.

Blijkt uit jouw rondvraag en interesses dat je een sportief persoon bent? En dat je op de middelbare school al moeite had om stil te zitten? Dan is het misschien geen goed idee om voor een administratief baantje te kiezen. Denk er dan bijvoorbeeld eens aan om bezorger te worden voor restaurants, of een boer te helpen op het land. Probeer jezelf ook in te beelden hoe dat zou zijn: zie je jezelf door een frisse wind tijdens de lentezon door de wijken rijden op een elektrische bezorgfiets? Of breng je liever structuur in een bedrijf door alle administratie op orde te krijgen? Kun je je voorstellen dat je daar een voldaan gevoel bij krijgt? Dan zit je waarschijnlijk in de goede hoek en ben je klaar om te zoeken naar vacatures.